© Rootsville.eu

Jazzathome
Jazz Happening op 25 locaties
Mechelen (09-09-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Jazzathome
info band: Jazz Anchor - The Joy Of Jazz - Jean-Luc Pappi Trio


© Rootsville 2018


Jaarlijkse afspraak met 'Jazz at Home' te Mechelen. Dit evenement vindt dit jaar al voor de 14de keer plaats en is een manier om 'jazz' op kleinere en intiemere plaatsen te ontdekken. Op liefst 25 locaties in de stad stellen mensen hun woning of andere locatie open ten dienste van de jazz. Dit festival bestaat uit een 3-daagse en vond zijn aftrap op vrijdag 7 september in 'Den Breckpot' met het ensemble 'The Artworks'. Dit is een beloning omdat ze vorig jaar de 'JazzContest' op hun naam wisten te schrijven. In het 'Predikheren klooster' was het gisteren de beurt aan het 'Tutu Puoane Quartet' en vandaag zal er dus gedurende 3 sets op de 25 locaties jazz te beleven vallen. Onder een stralende zon van een 'Indian Summer' en met ook de 'Nationale Monumentendag' op de agenda werd Mechelen lichtjes overrompeld door allerhande cultuur liefhebbers.

Als eerste trekken we naar de 'Galerie M' in de Kannunik De Deckerstraat waar we 'Jazz Anchor' ontmoeten. Deze 'Galerie M' is gevestigd in een vroeg 19de eeuwse woning (1829) waar werken vanuit verschillende kunstdisciplines op een informele en toegankelijke manier aan de geïnteresseerde kunstliefhebber en kunstverzamelaar worden getoond en aangeboden. In september loopt de tentoonstelling 'Best Of Both Worlds' met werken van Herman De Winter (kunstschilder) en Guido De Vos (beeldhouwer).

'Jazz Anchor' is een duo van trombonist Manten Van Gils en gitarist Peter Verbraken. Zowel Peter als Manten hebben muziek gecomponeerd die in deze ongewone maar zeer smaakvolle combinatie van instrumenten past. De stijl heeft sterke invloeden van Philip Catherine, Chet Baker en komt zo in de zachtere, geraffineerdere contreien van de jazz terecht. De naam Jazz Anchor is gelinkt aan de stad Mechelen en haar brouwerij, Het Anker.

Gewoontegetrouw is net als bij de laatste edities steeds weer veel volk komen opdagen en valt dit 'Festival' gewoonweg niet meer weg te denken begin september. Helaas stonden de stoelen binnen opgesteld anders zou het concert zelfs iets magisch kunnen hebben tussen de diverse kunstobjecten die in de mooie tuin waren opgesteld. Nu hadden de jazz liefhebbers nog enkel oor voor de composities als er zijn, 'Mambo Influenciado', 'Broken Bones' en 'She Touches'. Wij waren beroerd door het meesterlijke samenspel van Manten Van Gils en Peter Verbraken en ondervonden weerom dat een set veel te kort was met zulke mooie composities.

Voor de tweede set van deze namiddag gaat het richting Frederik De Merodestraat waar we terecht kunnen in de statige woning van de familie Bart en Linda Van der Vorst - De Ron. Deze historische herenwoning met binnentuin werd recent smaakvol gerestaureerd en ligt in de schaduw van de pittoreske Sint-Janskerk. Hier huisde het voormalig Dispensarium ‘Hector Le Blus’. Hier bij Linda en Bart is het toeval dat ik meermaals al op bezoek ben geweest maar dit heeft louter en alleen met de groepen te maken die er steeds zijn gehuisvest, of toch ook een beetje door de alom vriendelijke vrouw des huize. Net als op alle locaties werden de gasten een 'Maneblusser' van brouwerij 'Het Naker' aangeboden of een glaasje heerlijke witte of rode wijn van wijnhandel 'Pin' Art' uit Zemst.

Op het appel staat hier 'The Joy of Jazz'. Ze brengen het gevoel van een swingende jazzclub uit de jaren ‘40, met een warme en zwoele stem omringd door klasbakken van muzikanten, een bekende melodie en goed gezelschap, dat is deze Joy of Jazz! Dit trio bestaat uit Helena Fontyn (zang), Pierre Anckaert (toetsen en gitaar) en Jean Van Lint (zang en contrabas). Ze brengen hun songs in een intieme setting en op hun eigen manier. Muziek die ademt op het ritme van het leven, elke keer anders, maar altijd recht uit het hart!

Met nummers als 'What A Wonderful Word', 'Cry Me A River', 'I Get A Kick Out Of You', 'Summertime', 'Mad About The Boy' en 'One Note Samba', hoeft het dan nog gezegd dat het enige obligate punt nog was je gewoon neer te vleien in gezelschap van een goed glaasje om zo weg te dromen in een roes van heerlijke meer dan toegankelijke jazz op deze magische zondagnamiddag. Eén van de succesformules van deze 'Jazz at Home'.

Als laatste concert van deze dag trekken we naar de loft van Gilles en Marielle Cabodi-Moeskops gelegen in de Begijnenstraat. Deze loft bevindt zich in een voormalige sigarenfabriek in hartje Mechelen. Een locatie die boven het stadscentrum komt uit te tornen met een ongelooflijk zicht op de Sint-Rombouts Kathedraal. Hier ontmoeten we het 'Jean-Luc Pappi Trio' voor hun 3de set. Het trio bestaat naast Jean-Luc Pappi aan de black & white keys ook nog uit Chris Menten aan de contrabas en Bruno Castellucci aan de drums. Ze brengen voornamelijk eigen composities, maar ook enkele standards met Cubaanse, Braziliaanse en West-Indiase ritmes, verrijkt met jazzharmonieën. De improvisatie gebeurt op alle niveaus, ritmisch, melodisch, harmonisch, dus het is altijd verrassend voor het publiek.

Uiteraard weten we niet of ook hier in het verleden Cubaanse mama's de sigaren als genotsmiddel kwamen te rollen, met als enige werktuig hun imposante dijen. Feit is wel dat je met deze kennis je meteen komt in te leven in de energieke Cubaanse ritmes die Jean-Luc Pappi uit zijn piano komt te toveren. Dit ondersteund door de uitstekende ritme sectie van Bruno en Chris met als gevolg telkens weer een overdonderend applaus. Ook enkele verrassende arrangementen op standards als 'Body and Soul', My Insensitive' , Billie's Bounce' en 'Caravan' maken van deze nieuwe locatie hier op 'Jazz at Home' meteen een geslaagde.

'Jazz at Home 2018' zit er daarmee weer op en dus gaat het nu nog richting 'Cultuurcentrum' voor een gezellige babbel met de muzikanten en collega's van de dag, dit in het gezelschap van een lekker glaasje en een heerlijke knabbel. Besame Mucho!!!

enkele sfeerbeelden...